Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) formează Alianța INGENIUM, alături de alte nouă instituții de învățământ superior de prestigiu din Europa. Prin aceasta se urmărește asigurarea unui viitor European prin complementaritate și diversitate, o comunitate INGENIUM ce împărtășește aceleași valori în ceea ce privește educația, cercetarea, inovarea și implicarea socială.
Universitatea de Științe Aplicate Karlsruhe din Germania, membră a consorțiului, a găzduit cu succes Școala de Vară pentru Juniori, în cadrul evenimentului „10 zile de INGENIUM”, oferind o experiență inedită de explorare a diversității culturale. Prin intermediul unei game variate de workshop-uri, cursuri și activități interactive, a creat un mediu propice în care participanții au avut oportunitatea de a explora diferențe culturale și de a le transforma în avantaje.
Din partea TUIASI au participat trei studenți de la programe de licență, care ne-au împărtășit din experiența trăită în primele 5 zile ale evenimentului.
“M-am implicat activ, de fiecare dată când a fost nevoie de un voluntar sau am avut o părere pe care am dorit să o comunic. Am participat la dezbateri și am fost actor într-o mini piesă de teatru improvizată, Cum ar fi să ne întâlnim în aeroport la un an după INGENIUM? Nu am avut decât de câștigat prin faptul că am ieșit din zona de confort. La început, a fost nevoie de puțin curaj, dar pe parcurs a dispărut frica de eșec. Recomand tuturor să aibă acest curaj, să nu ezite să se implice în activități și să participe în proiecte precum INGENIUM.”- Cristian Tărpescu, de la Facultatea de Construcții și Instalații
În cadrul alianței INGENIUM, s-a acordat o atenție deosebită dezbaterii privind conceptul de „Campus perfect”. Studenții din cele zece țări participante au avut oportunitatea de a-și împărtăși ideile și perspectivele referitoare la modul în care ar trebui să fie conturat un campus universitar ideal, având în vedere faptul că vin din medii diverse.
“Cunoaștere, prietenie, aventură… asta aș spune dacă ar trebui să descriu experiența INGENIUM în doar 3 cuvinte. Am trăit o săptămână intensă alături de participanți din alte 9 universități din diferite țări ale Europei, oameni dornici să se cunoască, să împărtășească idei și experiențe proprii, să descopere asemănări și deosebiri între diversele sisteme de învățământ universitar. Am îmbinat în mod plăcut studiul cu timpul liber, am abordat teme legate de limbă, cultură și diversitate, dar în același timp am legat prietenii.”- Ștefania Gall, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației
Workshop-ul „Walking and Gazing in Europe” a reprezentat o provocare aparent simplă, dar în realitate complexă și profund semnificativă pentru fiecare student participant. Timp de două ore, aceștia au fost invitați să renunțe la telefon și să exploreze orașul, concentrându-se pe observarea atentă a oamenilor, naturii, obiectelor și locurilor din jur. Activitatea le-a oferit studenților o perspectivă nouă asupra mediului înconjurător și i-a inspirat să se conecteze cu el într-un mod mai profund.
“În cadrul acestei experiențe, am avut ocazia de a întâlni oameni extraordinari și diverși, provenind din diferite culturi și medii. Am avut conversații fascinante cu ei, am învățat despre tradițiile și obiceiurile lor și am creat legături frumoase și durabile. Acest aspect a fost cu adevărat valoros, deoarece am dobândit o perspectivă mai largă asupra lumii.”- Bianca-Elena Axinte, de la Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor
Evenimentul „10 zile de INGENIUM” a continuat cu Școala de Vară pentru Seniori dedicată studenților de la master și doctorat.