International Staff Training Week la TUIASI

În perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2024, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași a găzduit evenimentul International Staff Week, ”Effective university’s strategy for a sustainable internationalisation”, organizat de Compartimentul de Marketing Universitar și Compartimentul Relații Internaționale-Eramus+, din cadrul Prorectoratului Relații Internaționale.

De-a lungul celor 5 zile, TUIASI a devenit un centru al diversității culturale și lingvistice, în care 23 de reprezentanți ai comunităților academice și ai personalului suport din universități din 12 țări au participat la worskshopuri, prezentări, activități de socializare.

Manifestarea a fost gândită pentru întărirea legăturilor între universități din țările UE și cele din afara Uniunii Europene, pentru identificarea și explorarea pilonilor fundament ai unei strategii eficiente pentru o internaționalizare durabilă, dar și pentru un schimb de bune practici în ceea ce privește programele cu predare în limba engleză.

Deschiderea evenimentului a fost realizată de profesor univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale, care a subliniat în discursul său importanța cooperării între universități și consolidarea relațiilor internaționale, promovarea inovării și a creativității în dezvoltarea de programe de studii cu predare în limba engleză, rolul TUIASI ca membră în Alianța INGENIUM de universități europene.

Ulterior, pentru o mai bună înțelegere culturală, oaspeții au făcut o scurtă incursiune în elemente de limbă, prin participarea la un curs de limbă și cultură românească, urmat de prezentări ale universităților și de activități de socializare.

Prezentările din cea de a doua zi a ISW au fost deosebit de atractive și au fost urmate de un workshop interactiv, prilej cu care participanții, sprijiniți de facilitatori din cadrul TUIASI, au identificat cei mai importanți piloni ai internaționalizării învățământului superior și au analizat aspectele relevante ale fiecăruia, provocări, KPI etc.

Turul de oraș a oferit oaspeților o experiență unică ce le-a purtat pașii de la Rectoratul Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași către Palatul Culturii, pe Stefan cel Mare și la Teatrul Național, pe Cuza Voda si apoi Piata Unirii, permițându-le să se cufunde în atmosfera istorică a Iașului.

Dezbaterile din următoarea zi s-au concentrat pe aspecte cheie ale internaționalizării universitare, precum mobilitățile de tip Blended Intensive Programme (BIP), bune practici și obstacole în dezvoltarea unor programe cu predare în limba engleză sustenabile. Ne-am bucurat de prezența coordonatorilor Erasmus+ din facultăți, care ne-au transmis din experiențele proprii și au creat un spațiu de dialog și schimb de bune practici.

Un accent special a fost pus în workshopul următor pe Alianța INGENIUM, ocazie cu care unul dintre reprezentanții cheie ai consorțiului INGENIUM, dl. Jesus Daniel Santos, Coordonator Instituțional al Proiectului INGENIUM în Universitatea din Oviedo, Coordonatorul Alianței a prezentat povestea de succes și pilonii modelului de cooperare a Universității INGENIUM cu părțile interesate.

LEGO® SERIOUS PLAY® a constituit baza workshopului din următoarea zi, bazat pe această metodologie de facilitare a interacțiunilor eficace între membrii echipelor și adaptat la problematica studenților internaționali. S-au remarcat participarea și implicarea sporită în discuții semnificative privind problematici specifice internaționalizării învățământului superior, motivația crescută a fiecărui participant de a lucra în echipă, susținând rezolvarea de probleme prin încurajarea creativității.

Ca o continuare firească următorul workshop, ”Student needs come first”, a pus accent pe identificarea nevoilor emotionale, cu aplicabilitate in identificarea nevoilor studentilor și crearea unui climat de încredere și încurajare în cadrul mediului academice.

Ziua ce a încheiat seria de evenimente din cadrul Săptămânii internaționale a fost una de rememorare a bunelor practici identificate și de continuare a demersurilor de inițiere a unor noi colaborări, asigurând astfel continuitatea eforturilor noastre de internaționalizare.